دکتر نگین محبوب » ناباروری » درمان ناباروری به روش IUI
مدت زمان مطالعه ۷ دقیقه

درمان ناباروری به روش IUI

ناباروری یکی از مشکلات رایج در میان زوجین است که 10 تا 15 درصد زوج های جامعه را به خود درگیر کرده است. اگر خانمی کمتر از 35 سال سن داشته باشد و در طول یک سال رابطه جنسی منظم و بدون هیچ گونه روش پیشگیری از بارداری، باردار نشده باشد، ناباروری اتفاق افتاده است. در زنان بالای 35 سال، اگر مدت رابطه جنسی پیشگیری نشده به مدت 6 ماه مداوم باشد، و زن باردار نشده باشد، ناباروری پدید آمده است. این موضوع برای زوجینی که تصمیم دارند فرزند داشته باشند، امری نگران کننده محسوب می شود و به همین دلیل تصمیم به درمان ناباروری می گیرند. این زوجین زمانی که به بهترین متخصص زنان و زایمان تهران مراجعه می کنند، اولین گامی که در جهت باروری توصیه می شود، درمان ناباروری به روش IUI یا تلقیح درون رحمی است. این روش نوین کمک به باروری نسبت به روش های دیگر درمان ناباروری از جمله IVF (تلقیح بیرون از رحم) هم هزینه درمانی کمتری دارد و هم کمتر تهاجمی است.

در این مقاله سعی داریم تا به بررسی دقیق روش درمان ناباروری IUI بپردازیم تا بیشتر با این روش درمان موثر ناباروری آشنا شویم.

در چه مواردی روش درمان ناباروری IUI تجویز می شود؟

همان طور که در ابتدای مقاله به آن اشاره کردیم، در صورتی که زن بین 6 ماه تا 1 سال رابطه جنسی پیشگیری نشده باردار نشود، ناباروری اتفاق افتاده است. این مشکل یا از طرف زن است یا از طرف مرد و یا از سوی هر دو. زمانی که تعداد اسپرم های مرد کم باشد یا اسپرم ها تحرک کافی برای رسیدن به تخمک و باردار کردن را نداشته باشند، معمولاً روش IUI تجویز می شود. گاهی نیز متخصص زنان، زایمان و نازایی در موارد زیر روش IUI را تجویز می کند:

  • ناباروری علت نامشخصی داشته باشد؛
  • وجود زخم در دهانه رحم
  • ترشحات غیرطبیعی از دهانه رحم
  • درد و ناراحتی شدید در هنگام رابطه جنسی
  • زودانزالی یا اختلال در انزال مرد
  • وجود حساسیت در زن نسبت به مایع منی و اسپرم همسر
  • وجود بیماری های آمیزشی از جمله HIV (ایذر) یا هپاتیت در یکی از زوجین
  • وجود آنتی اسپرم آنتی بادی در مایع منی

 

علاوه بر این، از روش درمان ناباروری IUI می توان در مواردی استفاده کرد که زن اسپرم اهدایی دریافت می کند و یا مرد به دلایل مختلف اسپرم خود را منجمد کرده است و حالا قصد فرزندآوری دارد.

مراحل انجام تلقیح درون رحمی

در این روش، به منظور باروری تخمک نیاز است تا در سیکل های مختلف تلقیح انجام شود. زن باید حداقل یک لوله رحم باز داشته باشد و از سوی مرد نیز باید نمونه مایع منی گرفته شود که حاوی اسپرم سالم است. روش IUI در چند سیکل و از زمان اولین روز عادت ماهانه تا زمان تخمک گذاری، انجام تلقیح و تست بارداری 2 هفته پس از تلقیح انجام می شود.

به طور کلی روش IUI روشی بدون درد است که پزشک بدون بیهوشی آن را انجام می دهد. در مرحله اول مایع منی با روش های پزشکی خاص شسته می شود و اسپرم های شست و شو داده شده با کمک لوله ای باریک به نام کاتاتر (Cathather) درون رحم زن ریخته می شود. این مرحله باید همزمان با دوران تخمک گذاری زن صورت گیرد. متخصص زنان و زایمان یا بدون محرک و یا به کمک محرک های دارویی به تولید تخمک اقدام می کند. اگر پزشک با استفاده از تزریق داروهای کمک باروری (HCG) تخمک گذاری زن را تحریک کند، روش IUI باید 36 تا 48 ساعت بعد از تزریق صورت بگیرد.

زمانی که دوره تخمک گذاری زن به طور دقیق توسط پزشک مشخص شد، مرد باید تا پنج روز قبل از آغاز روش IUI از رابطه جنسی و ارضا شدن خود داری کند. در روز آزمایش، با دریافت نمونه اسپرم مرد، تزریق درون رحمی آغاز می شود. دو هفته پس از تزریق، تست بارداری باید انجام شود.

آیا روش IUI به بستری نیاز دارد؟

خیر. در این روش نیازی به بستری وجود دارد و زن می تواند 30 الی 60 دقیقه بعد از تزریق به خانه برگردد و به کارهای روزمره خود رسیدگی کند.

میزان موفقیت بارداری با روش IUI چقدر است؟

تحقیقات نشان داده است که روش IUI برای زوجینی که مشکل بارداری از سوی مرد است و یا ناباروری در آن ها علت مشخصی ندارد، روش IUI بسیار موثر عمل کرده است و شانس بارداری را نسبت به رابطه جنسی مداوم و نامنظم افزایش داده است.

شانس موفقیت در روش iui در هر دوره از درمان حدود چهار تا پنج درصد است. اگر داروهای محرک برای زن استفاده شود، شانس موفقیت تا 15 درصد بیشتر می شود.

معایب روش IUI چیست؟

همانطور که گفتیم، دکتر زنان ممکن است برای افزایش شانس بارداری داروهای محرک باروری تجویز کند. این داروها احتمال دوقلوزایی یا چندقلوزایی را افزایش می دهند.

علاوه بر این اگر روش IUI نزد متخصص زنان و زایمان خوب انجام نشود و شست و شو و تلقیح اسپرم ها به درستی صورت نگیرد ممکن است برای زن انقباض شدید رحم، درد شکم و کرامپ شکمی، کلاپس رحمی و … را به همراه داشته باشد.

روش تلقیح درون رحمی برای چه کسانی ممنوع است؟

روش IUI در موارد زیر توصیه نمی شود:

  • زنانی که در قسمت لوله های رحمی با انسداد یا آسیب شدید مواجه هستند؛
  • زنان یائسه؛
  • زنان مبتلا به اختلالات و نقص تخمدان؛
  • مردانی که در فاکتورهای مردانه، با اختلالات شدید مواجه هستند؛
  • اندومتریوز پیشرفته؛
  • زنانی که زخم های شدیدی در ناحیه لگن دارند؛
  • افرادی که بیش از 3 سال باردار نشده اند؛

 

چه عواملی در موفقیت تلقیح درون رحمی نقش دارد؟

برای موفقیت روش IUI برخی فاکتورها نقش مهمی ایفا می کنند:

  • پایین بودن سن زن: این روش در زنان کمتر از 35 سال موفقیت بیشتر دارد و بعد از 35 سال کاهش چشمگیری خواهد داشت؛
  • بالا بودن ذخیره تخمک زن : ذخیره بالای تخمک به افزایش شانس باروری از طریق IUI بیشتر کمک می کند؛
  • میزان اسپرم ها و کیفیت آن ها : تعداد بالای اسپرم ها و تحرک زیاد آن ها به افزایش احتمال باروری کمک می کند.

مراقبت های بعد از روش انجام IUI

همان طور که گفتیم، درمان ناباروری به روش IUI روشی بدون درد و آسان است که اگر توسط بهترین متخصص زنان و زایمان و نازایی صورت بگیرد مشکلی به وجود نخواهد آمد. اما بعد از انجام تلقیح درون رحمی مراقبت هایی لازم است که عبارتند از:

  • اگر بعد از انجام تزریق با سردرد یا دل درد مواجه شدید، کمی استراحت کنید (نه استراحت مطلق).
  • از انجام فعالیت های بدنی سنگین خودداری کنید.
  • رابطه جنسی بعد از iui بلامانع است و گاهی نیز ممکن است پزشک به انجام آن توصیه کند تا انقباضات رحمی انجام شود.

 

در مورد استراحت بعد از iui باور غلطی وجود دارد که باید استراحت مطلق انجام شود اما این امر صحیح نیست و تنها 30 دقیقه دراز کشیدن کافی است زیرا اسپرم ها از طریق تزریق در جای خود قرار گرفته اند و بیرون نمی ریزند.  

 

هزینه iui چقدر است؟

اگر برایتان این سوال پیش آمده که هزینه آی یو آی چقدر است باید بگوییم که هزینه این روش با توجه به نوع درمان و تعداد جلسات متفاوت است. به همین دلیل بهتر است برای معاینه به یک متخصص زنان و زایمان و نازایی خوب در تهران مراجعه کنید.

 

 

 

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 2 میانگین: 3.5]
دکتر نگین محبوب

دکتر نگین محبوب

جراح و متخصص زنان، زایمان و نازایی، اعمال زیبایی و ترمیمی زنان، دستگاه لیزر مونالیزا، تعیین جنسیت، درمان نازایی و IUI، مراقبت های بارداری،کرایو(فریز) زخمهای دهانه رحم،درمان زگیل و تبخال تناسلی، پریناتولوژی و لابیا پلاستی
برچسب ها:
مقالات مرتبط
دلايل ناباروری زنان چیست؟

دلايل ناباروری زنان چیست؟

ناباروری یکی از مشکلات رایجی است که بسیاری از زوجین را با خود درگیر کرده است. در واقع تعداد زیادی از زوجین هستند که با وجود داشتن یک سال رابطه جنسی منظم و کنترل نشده، موفق به فرزندآوری نشده اند. اگر...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 Comments
Submit a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *